Jak zdrowo się odżywiać?

0
85

Na temat zdrowego odżywiania mówi się bardzo wiele, ale wcale nie oznacza to, że równie wiele osób stosuje się do tych zasad. By się o tym przekonać, wystarczy rozejrzeć się wokół, by zauważyć, jak duża liczba osób ma nadwagę czy porozmawiać ze znajomymi – większość z nich uskarża się na problemy z układem pokarmowym. Tymczasem wyeliminowanie takich kłopotów jest łatwiejsze niż może się wydawać.

Najważniejsze zasady

Wydaje się, że zasady zdrowego żywienia są proste – trzeba unikać pokarmów, które szkodzą zdrowiu, a sięgać po takie, które są wartościowe. W czym więc problem? W wielu kwestiach. Niektórym osobom wydaje się, że zdrowe żywienie jest tożsame z ciągłymi wyrzeczeniami, odmawianiem sobie pyszności oraz zmuszaniem się do spożywania niezdrowych, jałowych pokarmów. Inni zauważają zaś, że zdrowe produkty spożywcze są trudniej dostępne, a przy tym droższe. Łatwo jednak można rozwiązać te kwestie.
Po pierwsze, zdrowe żywienie nie musi przyjmować postaci określonej diety. Nadal można jeść to, co się lubi, ale w granicach rozsądku. Czasem wystarczą niewielkie modyfikacje i triki, by na przykład lubiane pokarmy odchudzić i uczynić bardziej zdrowymi. Przykład? Pieczenie zamiast smażenia. W ten sposób można przyrządzić mięsa czy nawet frytki i nieraz smakują jeszcze lepiej, bo są bardziej aromatyczne i mają idealną konsystencję. Warto też dbać, by w diecie nie brakowało warzyw i owoców, ale wcale nie trzeba chrupać surowej marchewki czy jeść sałaty z sokiem z cytryny gdy się tego nie lubi. Kluczem jest stosowanie takiej diety, która nie jest uciążliwa, bo tylko wtedy można wytrwać na niej długo, a raczej – na stałe zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze.

Jakie produkty wybierać?

Bardzo ważne jest też to, po jakie produkty się sięga. Oczywiście te kiepskiej jakości są łatwiej dostępne i znacznie tańsze, ale zdrowe żywienie wcale nie oznacza konieczności robienia zakupów w drogich sklepach ekologicznych i ze zdrową żywnością. Warto nauczyć się czytać składy, by unikać na przykład ukrytego cukru, soli oraz konserwantów. Trzeba też zwracać uwagę na jego długość – im skład krótszy, tym lepszy produkt. Ta zasada jest bardzo prosta i stosować się do niej może każdy, nawet jeśli nie ma pojęcia na temat poszczególnych substancji. Co więcej, wartościowe produkty można bez trudu znaleźć w osiedlowym sklepie czy najbliższym markecie, a drogie delikatesy ekologiczne mogą nierzadko oferować produkty, które tylko udają zdrowe i naturalne. Wskazany jest więc zdrowy rozsądek oraz minimum starań.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here