laime.pl

Moda, Uroda, Zdrowy styl życia

Zdrowie

Jak zdrowo się odżywiać?

Na temat zdrowego odżywiania mówi się bardzo wiele, ale wcale nie oznacza to, że równie wiele osób stosuje się do tych zasad. By się o tym przekonać, wystarczy rozejrzeć się wokół, by zauważyć, jak duża liczba osób ma nadwagę czy porozmawiać ze znajomymi – większość z nich uskarża się na problemy z układem pokarmowym. Tymczasem wyeliminowanie takich kłopotów jest łatwiejsze niż może się wydawać.

Najważniejsze zasady

Wydaje się, że zasady zdrowego żywienia są proste – trzeba unikać pokarmów, które szkodzą zdrowiu, a sięgać po takie, które są wartościowe. W czym więc problem? W wielu kwestiach. Niektórym osobom wydaje się, że zdrowe żywienie jest tożsame z ciągłymi wyrzeczeniami, odmawianiem sobie pyszności oraz zmuszaniem się do spożywania niezdrowych, jałowych pokarmów. Inni zauważają zaś, że zdrowe produkty spożywcze są trudniej dostępne, a przy tym droższe. Łatwo jednak można rozwiązać te kwestie.
Po pierwsze, zdrowe żywienie nie musi przyjmować postaci określonej diety. Nadal można jeść to, co się lubi, ale w granicach rozsądku. Czasem wystarczą niewielkie modyfikacje i triki, by na przykład lubiane pokarmy odchudzić i uczynić bardziej zdrowymi. Przykład? Pieczenie zamiast smażenia. W ten sposób można przyrządzić mięsa czy nawet frytki i nieraz smakują jeszcze lepiej, bo są bardziej aromatyczne i mają idealną konsystencję. Warto też dbać, by w diecie nie brakowało warzyw i owoców, ale wcale nie trzeba chrupać surowej marchewki czy jeść sałaty z sokiem z cytryny gdy się tego nie lubi. Kluczem jest stosowanie takiej diety, która nie jest uciążliwa, bo tylko wtedy można wytrwać na niej długo, a raczej – na stałe zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze.

Jakie produkty wybierać?

Bardzo ważne jest też to, po jakie produkty się sięga. Oczywiście te kiepskiej jakości są łatwiej dostępne i znacznie tańsze, ale zdrowe żywienie wcale nie oznacza konieczności robienia zakupów w drogich sklepach ekologicznych i ze zdrową żywnością. Warto nauczyć się czytać składy, by unikać na przykład ukrytego cukru, soli oraz konserwantów. Trzeba też zwracać uwagę na jego długość – im skład krótszy, tym lepszy produkt. Ta zasada jest bardzo prosta i stosować się do niej może każdy, nawet jeśli nie ma pojęcia na temat poszczególnych substancji. Co więcej, wartościowe produkty można bez trudu znaleźć w osiedlowym sklepie czy najbliższym markecie, a drogie delikatesy ekologiczne mogą nierzadko oferować produkty, które tylko udają zdrowe i naturalne. Wskazany jest więc zdrowy rozsądek oraz minimum starań.